Hon leder projektet som kan revolutionera datortomografin
– Erfarenhet från tvärvetenskap och industri ger Moa Yveborg Tamm tillförsikt när EU-projektet 1Micron drar igång.
1Micron är flaggskeppsprojektet som finansieras med EU medel från EIC Pathfinder Open och som ska utveckla en röntgensensor med ultrahög upplösning för realtidsdetektering av cancermarginaler vid kirurgiska ingrepp. Lyckas projektet kommer detta att kunna revolutionera dagens patologi och bildbehandling. Den som koordinerar forskningen, som bedrivs av forskare i tre länder är Moa Yveborg Tamm, och som i och med sitt nya uppdrag går tillbaka till akademin efter flera år av arbete på industrisidan inom GE Healthcare.
Hej Moa, vad sysselsätter dig just nu?
– Vi har precis börjat skapa projektet, som bygger på medverkan av flera partners. Nu handlar det om att få in alla i 1Micron och vi har en kickoff redan 22 maj. Då träffas alla för första gången tillsammans och vi kan börja diskussioner kring de tekniska bitarna tillsammans. Så här i början vet man ju inte hur mycket styrning som behövs, det blir klarare först när diskussionen om leverabler, beslut och samarbetsformer förs aktivt.
Ja hur många är med i 1Micron egentligen?
– Förutom Mats Danielsson och Mats Persson från KTH och Johan Hartman från KI är italienska kärnfysikinstitutet INFN, universitetet i Trento och Münchens tekniska universitet (TUM) med. Till det kommer industripartners som Prismatics Sensors AB. Våra partners är en nyckel till den framgång vi hoppas på. De medicinska forskarna bidrar till exempel med validering så att vi kan förstå hur och på vilket sätt den nya sensorn vi ska ta fram kan göra skillnad i klinisk tillämpning.
Projektets tvärvetenskaplighet och industrikoppling gör det komplext?
– Ja, och här känner jag att det är bra att jag har fått lära mig hur det är att jobba tvärvetenskapligt och industriellt tidigare. Min erfarenhet är att det ofta är det att ha ett systemtänkande redan från början. Det sätter lite av ramarna för hur man behöver rigga projektet och vikten av att inte tidigt låsa in sig i en lösning som inte är skalbar. Det är okej att inte ha alla svar från början, så länge man har riktigt duktiga människor med i projektet. Vilket vi har.
Det låter ändå som ett tufft uppdrag, varför tog du det?
– Varför? Det är ju ett superkul projekt, något som kan revolutionera medicinsk avbildning. Litet som det vi gjort tidigare med utvecklingen av den första fotonräknande CT:n med kiseldetektorer, men ändå helt nytt. Här finns potentialen som att göra något fantastiskt och med väldigt spännande teknik. Plus att jag får arbeta med riktigt bra samarbetspartners som kan sina områden. Jag skulle vilja säga att vi satt samman det perfekta teamet med 1Micron!
Och vad händer efter kickoffen den 22:a maj?
– Vi har redan startat i gång arbetet mot de leverabler vi satt upp, men nu intensifieras arbetet. En central bit är sensordesignen och att visa hur den kan åstadkomma den faskontrast vi eftersträvar, i realtid. En av de tidiga specifikationerna kommer att kretsa runt detta, tillsammans med övrig hårdvara som behövs för att möjliggöra faskontrast. En annan sak som kommer att ske under året är att Karolinska institutet och TUM ska ge oss en baseline att jämföra med, genom att ställa samman hur bra nuvarande digitala detektorer presterar.
Vad ser du fram emot mest i projektet?
– Jag ser nog överhuvudtaget fram emot att få vara med i det största som hänt inom medicinsk avbildning på länge. Det hela kommer såklart bli en utmaning, men vi har fysiken på vår sida och ett handplockat team, vilket också ger oss riktigt goda odds. Något jag också uppskattar är att vi har en partner från industrin som vet en hel del om de tekniska kraven på vad som sen ska stå ute på sjukhusen. En ”insider”, kan man säga. Det har man inte alltid i akademiska forskningsprojekt och det är också något som talar för att 1Micron kan nå sina mål.
Läs mer om projektet på 1MICRONs hemsida