”MedTechLabs ska främja utveckling av morgondagens medicinteknik”
– Intervju med MedTechLabs nya ordförande Andreas Scheutz.
Andreas Scheutz är ny ordförande i MedTechLabs styrgrupp. Vi mötte honom på hans ordinarie arbetsplats, Region Stockholms ledningskontor på Lindhagensgatan 98, där han arbetar som Forsknings- och innovationsdirektör.
Hej Andreas, kan du berätta litet om din bakgrund?
– Jag har egentligen jobbat med forskning och innovation hela min yrkeskarriär. Ofta då med inriktning mot life science eller hälso- och sjukvård. Det har skett i olika typer av organisationer, från universitet, till företag och staten – och nu regionalt.
Och litet längre tillbaka?
– Åh, när jag gick ut gymnasiet, så var jag intresserad av teknik och utveckling och tänkte att jag nog gärna ville jobba i något internationellt sammanhang senare. I Lund läste jag teknisk fysisk och blev med tiden intresserad av hur teknik och liv samverkar. Där lärde jag mig till exempel om laserteknik och förstod att det fanns en massa spännande tillämpningar inom sjukvården. Mitt examensarbete gjorde jag inom in-vivo NMR-spektroskopi vid diagnostisk radiologi. En kurs i fysikalisk kemi, ledde mig till att studera livets molekyler med biofysikaliska metoder. Det ledde vidare till att jag några år senare disputerade på en studie av blodkoagulationsproteiner med hjälp av högupplösande kärnmagnetisk resonansspektroskopi (NMR). Sen blev det en postdoc i Oxford vid avdelningen för biokemi.
Sen valde du ändå att fortsätta utanför akademin, du gick till näringslivet?
– Ja, men även då som forskare. Under åtta år arbetade jag med produktutveckling inom life science för industriella tillämpningar för rening av biologiska läkemedel. Först som forskare, senare sektionschef och produktchef. Men jag ville gärna ha internationell erfarenhet och när tillfället öppnade sig fick jag jobb som forsknings- och innovationsråd vid Sveriges ambassad i New Delhi. Vi åkte dit hela familjen, barnen var små då. Där trivdes vi väldigt bra och det var ett spännande arbete på så många olika sätt. Vi blev kvar i sju år.
Lärde du dig något indiskt språk?
– Jag lärde mig lite hindi, vilket kom till nytta, men annars var ju engelska arbetsspråket.
Efter åren i Indien flyttar familjen tillbaka till Sverige och Uppsala, där Andreas blivit erbjuden jobbet som forsknings och innovationsdirektör, alltså samma tjänst som han nu antagit i Region Stockholm.
Hur kom det sig att du blev ordförande för MedTechLabs?
–Jag tog över ett stort antal uppdrag från min företrädare på posten som FoI-direktör i Region Stockholm, Clara Hellner, och detta var ett av dem. Och som jag tycker är särskilt spännande, inte minst eftersom det är ett så starkt forskningscentrum. Redan under min tid i Uppsala hörde jag att det var det mest välfungerande medtech-centrumet i landet. Med väl fungerande samarbeten och bra resultat. Men jag hade inte besökt det personligen.
Ser du skillnader mellan Stockholm och Uppsalas approach till forskning och innovation?
– Det finns såklart många likheter i grunden, men systemet är större i Stockholm. Det gäller den totala volymen men även komplexiteten i organisationen. Här finns fler sjukhus, vårdcentraler och privata aktörer. Den stora likheten är en väldigt tät samverkan mellan den medicinska fakulteten och regionen inom klinisk forskning, utbildning och utveckling av hälso- och sjukvården. Karolinska sjukhuset är störst och äldst i samarbetet, men där även de andra sjukhusen har universitetssjukvårdenheter och höga ambitioner för klinisk forskning.
I sex år var du i Indien som svensk representant och chef för Office of Science and Innovation. Vad har du tagit med dig från dessa år?
– I regionen utvecklar vi såklart med vårt eget system i tankarna. Men utvecklingen av medicintekniska produkter gäller hela Sverige och har även världen som marknad. Vi behöver produkter som kan användas i olika länder. Det handlar både om länder med stor köpkraft och de med mer begränsade förutsättningar. För de sistnämnde behövs enklare och robustare teknik, men fortfarande kvalitetssäkrade produkter. Det kan vara länder som Indien, Kina och i delar av Afrika. Där sker den stora tillväxten av människor och behoven av god hälso- och sjukvård ökar konstant.
Tidigare ordföranden har haft medicinsk bakgrund, du är doktor i fysikalisk kemi och civilingenjör. Hur kommer det att påverka Medtechlabs?
– Jag har ju arbetat med att stärka förutsättningarna för den kliniska forskningen de senaste sju åren. Det i kombination med en teknisk bakgrund tror jag kan vara en styrka i förståelsen för FoU inom medicinsk teknik. Jag representerar ju regionen i styrgruppen och tycker utvecklingsperspektivet är viktigt, vi vill ha framstående forskning och sådan som kommer patienter och sjukvården till nytta, företag som växer och anställer i Stockholm och att ett sådant centrum attraherar andra aktörer att förlägga sin verksamhet här. Kompetensutvecklingen är också en viktig del, att vi kan omsätta teknik till produkter. Som kan kommersialiseras.
Du har just börjat i rollen som ordförande, kan du ändå säga något om den roll MedTechLabs bör spela?
– Det behövs spjutspetsforskning som åstadkommer en förflyttning framåt för all medicinsk diagnostik och behandling, att det blir möjligt att göra sådant som var omöjligt tidigare. Då behövs helt nya samarbetsformer. Här tänker jag på Mats Danielssons gärning, att han som visionär faktiskt initierade det som sen blev samarbetet mellan KI, KTH och Region Stockholm i form av MedTechLabs. Jag tror att visionärer som är praktiskt grundade i forskning och vårdens behov kan bidra till att åstadkomma förändring på djupet i hur vi samarbetar. Då krävs att alla parter ser värdet av denna samverkan. Även forskarna som deltar behöver se värden av att vara affilierade till en sådan gränsöverskridande forskningsmiljö, utöver att få forskningsfinansiering. När det gäller MedTechLabs kan vi dessutom se att många affilierade forskare får stora anslag från andra finansiärer och jag vill tro att deras koppling till MedTechLabs då har haft betydelse. Själva miljön på centrumet kan också stärka forskarnas förmåga att genomföra sin forskning, genom tillgång till infrastruktur och ett brett nätverk av andra forskare. På engelska kallas det ”conducive environment”, med vilket menas en gynnsam miljö, där rätt förutsättningar finns för att forskningen ska kunna växa och frodas. Den miljön vill jag att MedTechLabs ska vara även fortsättningsvis.
Vad gör du just nu som nybliven ordförande?
– Jag har haft mitt första möte med styrgruppen och försöker nu lära mig så mycket om centrumet för att förstå vad det finns för möjligheter. Det finns fantastiska möjligheter med verksamheten, det märktes inte minst när jag lyssnade på forskarna under vår Research Day nu i januari. De många och varierade projekten, forskningsfrågorna och metodikerna satte verkligen intryck.
Till sista, vilka aktörer skulle du vilja fick upp ögonen för MedTechLabs
– Jag vet inte hur välkända MedTechLabs är i systemet. Men jag antar att fler forskare både på KI och KTH, forskare knutna till klinisk verksamhet, patientföreträdare, näringsliv och politik behöver få koll på vad centrumet representerar och skapar för värden för dem. När dessa grupper ser vad som kan åstadkommas med den befintliga finansiering som centrumet har så bör det öppna ögonen för framtidsmöjligheterna att åstadkomma stora saker inom medicinteknik. I Regionen har vi ambitionen att bli ett av de starkaste life science-klustren i Europa och världen och där är medtech-forskningen en jätteviktig del.