Logotyp KTH Logotyp Karolinska Institutet Logotyp Region Stockholm

Peder Olofsson

Docent vid Karolinska Institutet och specialistläkare, Karolinska Universitetssjukhuset. Bioelektronisk medicin, Programledare och chef för avdelningen för kardiovaskulär medicin vid medicinska institutionen på Karolinska Institutet.

– Inflammation är kroppens försvar mot skada. Det är en del av att immunsförsvaret aktiveras för att läka skadan, men olyckligtvis kan responsen bli kronisk. Eftersom många sjukdomar har inflammation som symptom, uppstod snart idén att försöka aktivera vagusnerven för att reducera inflammationen, vilket kan ske med elektrisk ström. Den kliniska studien av vagusnervstimulering vid behandling av återkommande inflammerad tarm har gett oss erfarenheter för en potentiell klinisk tillämpning av bioelektronisk medicin och även försett oss med värdefull information för större kliniska studier, säger Peder Olofsson.

Peder Olofsson leder avdelningen för kardiovaskulär medicin vid medicinska institutionen på Karolinska Institutet. Han är utbildad i anestesiologi och intensivvårdsmedicin vid Karolinska Universitetssjukhuset och ”Diplomate of the European Academy of Anesthesiology and Intensive Care Medicine”, med över 10 års klinisk erfarenhet. Han har även en doktorsexamen i experimentell medicin från Karolinska Institutet och är forskningsledare för gruppen Neural reglering av inflammation. Dr Olofsson är också fakultetsmedlem och professor vid Feinstein Institute for Medical Research, Manhasset, New York.