Logotyp KTH Logotyp Karolinska Institutet Logotyp Region Stockholm

Irene Svenonius ord om CT-labbet

Fredagen den 29 oktober invigdes vårt nya CT-labb på BioClinicum, i anslutning till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Förutom rundvisning i labbet och efterföljande mingel hölls flera tal om betydelsen av det nya CT-labbet. Här följer ett utdrag från talet som hölls av Irene Svenonius, finansregionråd, Region Stockholm:

”Vi räddar ju människors liv, precis som Staffan Holmin säger. Med ny teknik där vi idag kanske bara kan fantisera om användningsområdet. När ni nu får använda den för att hjälpa patienter och utveckla den ytterligare så kommer det att göra stor skillnad. Precis som ni har gjort med era behandlingar av strokepatienter. Vem hade kunnat drömma om det förut? Det är ju helt otroligt och även det har ni utvecklat ihop, Karolinska Institutet, Karolinska sjukhuset och KTH. Det är ett drömpartnerskap, om jag får tycka någonting som finansregionråd i Stockholm.

Och jag är oerhört stolt över att vi i regionen har gått in som medfinansiär i MedTechLabs. Jag kan säga att jag tycker att varenda krona gör nytta – det här är framtiden för våra patienter. Sen ska jag inte sticka under stol med att vi har stora strategiska framtidsplaner för Hagastaden och för hela Region Stockholm, nämligen att vi ska vara en av världens fem främsta regioner för forskning inom Life Science.

Satsningar som denna, och forskning som den Mats Danielsson och teamet gjort tillsammans med Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, är precis den spjutspetskunskap vi i regionen vill stå för och som ska bära oss framåt. Det leder till lösningar för patienter, men också till nya företag och nya forskare som vill komma till den här unika platsen. Här har vi i regionen gemensamt med Karolinska Institutet och KTH, som bara ligger några hållplatser bort, investerat stort i forskningsinfrastruktur, som vi självklart vill ska komma patienterna till nytta. Så jag tycker sammantaget att det här idag är ett praktexempel på det som vi vill göra framåt.”